søndag 14. oktober 2012

Bolognese saus

Pasta Bolognese er en av mine favoritter.
Vi lager sausen på søndager når vi har litt god tid og lar den stå i kjøleskapet til vi skal ha den til middag. Sausen blir bare bedre av å stå en del dager i kjøleskapet.
Det er også mulig å lage en kjempeporsjon for å fryse deler av den.

Tidsforbruk:
Med hjelp fra en voksen.
30 min for å lage sausen
Ca 2 timer koketid
Totaltid 2-3 timer.

Ingredienser:
1 løk
1 gulrot
2 fedd hvitløk
1 pakke bacon
500g karbonadedeig/kjøttdeig
1,5 dl rødvin
1 boks hermetiske tomater (hele tomater er best)
1 dl melk
¼ muskatnøtt, revet
1 ts oregano


Finn fram alle ingrediensene og sett dem på benken.
Skrell løken og skjær den i små biter.





Skjær gulrota i små biter.
Skjær baconet i små biter, her kan det være fint med hjelp fra en voksen. 


Fisk opp tomatene fra boksen. Ta vare på tomatsausen i boksen.
Skjær tomatene i små biter.


Sett en kjele på ovnen og sett på middels varme (6).
Ha gulrota og løken i en varm kjele. (Skru plata ned til 5)
Rør i kjelen og stek til løken blir blank.




Ha kjøttdeigen oppi kjelen.
La den steke i 3-4 min uten å gjøre noe som helst.



Begynn å røre og hakke den opp i små biter og rør til kjøttdeigen er nesten helt gjennomstekt.
Ha oppi baconet og stek videre, rør litt.


Skru opp varmen på plata til fullt (9).


Mål opp 1,5 dl rødvin i et desilitermål.
Hell rødvinen opp i kjelen.
Rør litt.
Rødvinene skal koke inn. Det betyr at alt vannet i rødvinen fordamper, den forsvinner opp i lufta. Alkoholen forsvinner også, slik at det bare er smaken igjen.


Rør litt innimellom for å se når all væsken er forsvunnet, det tar ca 5-10 min.
Det er litt viktig å passe på, for hvis det koker for lenge uten væske så brenner det seg fast i bunnen på kjelen.

Mål opp 1 dl melk i desilitermålet.
Hell melken oppi kjelen, den skal også koke inn slik som rødvinen.
Rør litt.

Skru ned plata til middels varme (5).
Ha oppi de hakkede tomatene.
Hell oppi tomatvæsken fra tomatboksen.
Rør rundt.


Riv ¼ muskatnøtt oppi kjelen.
Rør rundt.

Ha oppi 1 ts oregano

Konsistensen på bolognesen er nå litt grøtete.


Skru ned på lav varme (2).
Sett på lokk på kjelen.
Nå skal sausen putre minst 30 min.
For best resultat skal den putre i 1-2 timer.
Jo større biter bacon/sideflesk, jo lengre må den koke.


Etter 3 timer koking ser den slik ut. Tykk og kremete saus.

Avkjøl sausen.
Hell den over i en plastboks og la den stå i kjøleskapet til den skal brukes.
I morgen skal vi varme opp denne sausen, koke spagetti og helle bolognesesausen over pastaen.

Neste dag:
Kok spagetti, hvordan du gjør det kan du lese her.
Hell bolognesesausen over i en kjele og sett den på kokeplata på middels varme.
Når spagettien er er ferdig så blandes spagetti og bolognese, ha gjerne blandingen i en stor fin bolle. Riv litt parmesan over og server.





4 kommentarer:

  1. Så flink du er!! Når får A og jeg komme på middag du har laget?
    Klem :)

    SvarSlett
  2. Så flink du er. Tenker du kommer til å lage masse god mat fremover.

    SvarSlett